V primorskih novicah je bil 2.2.2021 objavljen članek o RKŠV: Kako napolniti dvorano in zdržati stroške?

datum: 04.02.2021

Za rokometašicami RK Šempeter-Vrtojba je najtežje leto v klubski zgodovini. Izpad pravega treninga zaradi zaprtih dvoran v času pandemije je bil za ta klub se posebno velik. Pred zaprto šentpetrsko dvorano so se namreč od zime do jeseni menjevali lastniki. Sedaj je dvorana vrnjena športu, a ostaja vprašanje, kako jo napolniti in kako zdržati stroške.

Povezava do članka:

https://www.primorske.si/sport/kako-napolniti-dvorano-in-zdrzati-stroske

 

• IGOR MUŠIČ

V Ženskem rokometnem klubu Šempeter-Vrtojba so se v težkem lanskem letu, ko so zaradi menjav lastnikov njihovega doma - nekdanjega Športnega centra Hit (od Hita je slo lastništvo dvorane k družbi Intra Lighting in nato v roke občine Šempeter- Vrtojba) in omejitev v času pandemije ostali brez dvorane od marca do oktobra, poslovili od članske ekipe. Ko je bila dvorana vrnjena športu, so vstopili v tekočo sezono le z mlajšimi selekcijami, a je dolgotrajen izpad treninga povzročil velik osip med igralkami. Zato v klubu nestrpno čakajo na sproščanje vladnih ukrepov, ki bi spet omogočilo šport mladih. Na marsikaterem področju bo treba po 19 letih skrbnega dela z mladimi praktično začeti znova.


Iz gozda v gozd

Zdravstvena in gospodarska kriza ter zapleti z dvorano so klubski vzpon dela z mladimi presekali ravno tedaj, ko se je spet obetala žetev sadov. Starejše deklice so namreč zmagale v zahodni skupini prvoligaškega državnega tekmovanja in se uvrstile v skupino za prvaka, v kateri so ob spomladanski prekinitvi prvenstva zaostajale le za Krimom. Kadetinje so v zahodni skupini druge lige zaostale le za ajdovskim Mlinotestom. Tekmovanja so spomladi ostala nedokončana. Dekleta, ki so bila brez dvorane od marca do oktobra, so trenerji večji del tega časa skušali drzati v športen pogonu s kondicijsko vadbo v gozdu Panovec. Po dveh oktobrskih tednih uporabe dvorane pa je dekletom zaradi vladnih omejitev za vadbo spet v glavnem preostala vrnitev v gozd ali v okolico svojih domov. Trenerji se sicer trudijo s posredovanjem programov na daljavo in z izpeljavo nekaterih improviziranih vadb z žogo, kjer imajo dekleta na domačih dvoriščih za to možnost. Sicer jim preostajajo hoja, tek in kolesarjenje. Ko bo zdravstvena kriza popustila, bo vsaj mogoče spet nemoteno uporabljati dvorano, ki jo sedaj upravlja šempetrski zavod za kulturo, šport, turizem in mladino. Vendar se bodo s tem nekatere skrbi šele začele, poudarja predsednik kluba Boštjan Bremec: v primerjavi s časi, ko je bil lastnik dvorane Hit, se je cena uporabe precej zvišala. Če bode cene ostale taksne, kot so bile postavljene oktobra, se nam bo strošek uporabe dvorane zvišal iz 15.000 evrov letno na 38.000. Cene so sedaj višje kot v Ajdovščini in Novi Gorici, ki sta za nas predaleč, pa tudi termini so tam precej polni. To breme bomo težko zdržali, ker nimamo velikih pokroviteljev. Nekaj časa si lahko pomagamo z združevanjem skupin, kar pa bo vplivalo na kakovost dela. Upravljalec in vsi, ki smo že uporabniki dvorane, se moramo potruditi, da bil šentpetrski športni center spet bolj poln. Tako bi stroške za posameznega uporabnika znižali.


Začeti bo treba skoraj znova

Na področju polnjenja dvorane z večjim številom uporabnikov ima težave tudi rokometni klub, v katerem je običajno treniralo več kot 80 deklet, se zaveda Bremec: "Zdravstvena kriza, odsotnost pravega treninga, tekmovanj in s tem motivacije so se pospešili osip, ki se pri nas tradicionalno dogaja v obdobju, ko se za dekleta bliža matura. Sedaj nas je za tretjino manj kot v prejšnji sezoni. V rokometu, posebej se pri nas, ni denarja in na prvem mestu je šola, poleg tega pa v našem športu in izdelanega sistema odškodnin za mlade igralke, kot ga pozna nogomet. Tako ambiciozne rokometašice lahko hitro in preprosto odidejo k prvoligašu v Ajdovščino, kjer upajo na lažji preboj v reprezentanco. Spet se bomo morali intenzivno ukvarjati s širitvijo baze najmlajših rokometašic. Krožki na osnovnih šolah v Braniku, Dornberku, Šempetru, Vrtojbi in Mirnu so bili jeseni pripravljeni, a je delo kmalu prekinila pandemija."

Letos so tekmovalne perspektive negotove, saj še ni jasno niti, kdaj bodo dovoljeni treningi. Se najtežje bo izpeljati prvenstvo mladink (vodi jih Mirko Žvokelj), ki ga niso niti začele, morebiten zgoščen ritem tekem v maju in juniju pa zaradi mature ni realna rešitev. Bolje kaze pri kadetinjah, ki jih vodi Domen Pelicon. Jeseni so odigrale vsaj tri kroge. Gre za dobro generacijo. V klubu so upali, da bi se ta dekleta, na katera bo spomladi šola nekoliko manj pritiskala, lahko potegovala za vstop v prvo državno ligo. Generacija deklic, za katero skrbita Erik Bitežnik in David Vasič, je nekoliko šibkejša.  Tu bo treba delo spet dolgoročneje zastaviti - tako kot v vsem klubu, ki bo - kot sedaj kaze praktično izgubil še drugo sezono zapored.