Občina Šempeter-Vrtojba Zavarovalnica Triglav Fundacija za sport LOGO vitanest Škrlj
         

 

 

Rokomet je prav gotovo eden izmed športov, ki imajo v občini Šempeter-Vrtojba zelo bogato tradicijo. Že davnega leta 1970 se je namreč Rokometni klub Gorica (ki je sprva deloval v Novi Gorici) preimenoval v Rokometni klub Iskra in začel delovati v Šempetru. Do razpada leta 1977 so fantje zelo uspešno nastopali v prvi slovenski ligi. Leta 1976 je po sprejetju zakona, ki je šport razdelil na tekmovalni in rekreacijski, klub prenehal delovati. Tudi ženski rokometni klub, imenovan Rokometni klub Gorica, se je iz Nove Gorice preselil v Šempeter vendar kasneje kot moški. Klub se je leta 1974 preimenoval v Rokometni klub Iskra in je tako kot fantje nastopal v prvi slovenski ligi, kjer ga je leta 1976 doletela podobna usoda. Z razpadom omenjenih klubov je tudi rokomet v kraju počasi zamrl.

 

Ponovno pa je rokometni utrip v občini zaživel v začetku leta 2002 z ustanovitvijo Rokometnega kluba Šempeter-Vrtojba. Do nastanka kluba je pravzaprav prišlo zaradi takratne stiske s prostorom v dvorani "Balon" v Novi Gorici. Takratni klub RK Gorica Leasing je namreč združeval dekleta in fante, kateri so trenirali in igrali v prej omenjenem objektu. Ker je dvorana sčasoma postajala premajhna, se je v začetku leta 2002 ženski del ekipe odcepil in se preselil na novo lokacijo v Šempeter. Tako je bil 19.02.2002 ustanovljen Rokometni klub Šempeter - Vrtojba. Dekleta so tekmovalno sezono 2002/03 do konca odigrala še pod starim imenom, že naslednjo sezono 2003/04 pa je klub odigral pod novim imenom RK Šempeter-Vrtojba.

 

V vsem tem času se je glede na število aktivnih igralk in igralk po posameznih letnikih, spreminjalo tudi število ekip, katere je klub v posameznih tekmovalnih sezonah prijavljal za tekmovanje. Tako smo že v prvi sezoni 2003/04 prijavili za tekmovanje ekipi starejših in mlajših deklic. Število igralk se je večalo, igralke so postajale starejše in prestopale v višje kategorije, kar je bil vzrok za prijavljanje starejših kategorij.

Že v sezoni 2004/05 smo za tekmovanje ob mlajših in starejših deklicah dodatno prijavili tudi kadetsko ekipo. Obenem pa je sezona 2004/05 prinesla tudi že prvo udeležbo ene od klubskih selekcij na mednarodnih turnirjih. Tako smo se konec avgusta 2004 z ekipo deklet letnikov 1990 in 1991 udeležili 1.mednarodnega rokometnega turnirja v Matuljih na Hrvaškem, kjer so dekleta zasedla 4.mesto.

 Matulji 2004 Marljivi hrvaški organizatorji so zaradi ustreznejšega termina v isti tekmovalni sezoni (junija 2005) organizirali še 2.turnir, kateri je nato postal tradicionalen. Tudi tega turnirja smo se udeležili z eno ekipo, katera je v kategoriji letnikov 1992/93 osvojila celo 2.mesto. 

 

S prijavo mladinske ekipe smo v sezoni 2005/06 naredili še en korak k enemu od ciljev kluba in sicer formiranju članske ekipe. Kljub mladosti je kombinirana ekipa mladink in kadetinj uspešno nastopala v tekmovanju mladih. Istočasno so kadetinje nastopale tudi v svoji kategoriji. Od mlajših smo v tej sezoni nastopali z ekipo mlajših deklic A.

Turnir v Pragi 2006 - vsi skupaj

Aprila 2006 smo se z ekipama letnikov 1990/91 in 1993/94 prvič udeležili velikega mednarodnega turnirja v Pragi. Ob tem je potrebno povedati, da je na turnirju dekleta spremljala tudi skupina staršev, kateri so obisk Prage razen za navijanje na tekmah izkoristili tudi za ogled znamenitosti glavnega mesta Češke.

Turnir v Pragi 2006 - kadetinje med tekmoPrav tako smo bili junija 2006 z ekipama letnikov 1990/91 in 1994/95 ponovno prisotni tudi na turnirju v Matuljih.

V sezoni 2006/07 smo nastopali in uspešno končali tekmovanje v štirih različnih starostnih kategorijah in sicer mladinke, kadetinje, starejše in mlajše deklice. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na tekmovanje v mini rokometu, kjer je glede na veliko priljubljenost in zanimanje otrok za rokometno igro ter velik in pozitiven odziv osnovnih šol, tudi v šolskem letu 2006/2007 potekala akcija "MINI ROKOMET", v kateri je sodelovala tudi Osnovna šola Šempeter, katero obiskuje tudi veliko naših deklet. Akcija je namenjena otrokom od 7. do 11. leta starosti in je za OŠ brezplačna. Osnovni cilji tekmovanja so usmeriti otroke v šport in zdrav način življenja ter preko igre otrokom približati rokomet in omogočiti uživanje v rokometni igri v okviru pravega športnega duha.

Od mednarodnih aktivnosti smo se v tej sezoni aprila 2007 prvič udeležili mednarodnega turnirja v madžarskem mestu Gyor, kjer smo nastopili z ekipama letnikov 1992/93 in 1994/95. Ekipa letnikov 1990/91 pa se je junija 2007 udeležila turnirja v Matuljih.

Tekmovalna sezona 2007/08 je v dosedanji zgodovini kluba zapisana kot sezona, v kateri smo tekmovali v kar petih različnih starostnih kategorijah. Uspešno smo namreč nastopili v kategorijah mladink, kadetinj, starejših deklic ter mlajših deklic A in B. Konec septembra 2007 smo uspešno organizirali mednarodni rokometni turnir za dekleta rojena 1991 in mlajše, katerega so se udeležile poleg dveh slovenskih ekip (poleg nas in RK Burja iz Škofij) tudi ekipi iz Italije (CUS iz Vidma) in ekipa RK Matulji 2001 iz Hrvaške. Sodelovali smo tudi na dveh mednarodnih turnirjih in sicer v začetku februarja 2008 z ekipama letnikov 1989/90 in 1993/94 na turnirju v Bratislavi ter junija 2008 z ekipo letnikov 1991/92 na tradicionalnem turnirju v Matuljih. Delali smo tudi po šolah (krožki in minirokomet) ter maja 2008 organizirali dan rokometa.

S prijavo članske ekipe za tekmovanje v 1.B rokometni ligi smo v sezoni 2008/2009 uresničili enega od ciljev, ki smo si jih zastavili ob ustanovitvi kluba. Ekipa je bila sestavljena izključno iz domačih igralk, kar je bila samo potrditev dobrega dela kluba v preteklosti. Dekleta so krstno sezono zaključila z eno zmago in neodločenim izidom, kar je bil za mlado ekipo sestavljeno večinoma iz kadetinj in mladink kar spodbuden uspeh. Ob tem vsekakor ni bilo za zanemariti tudi dejstvo, da je bil naša igralka Teja Ferfolja na koncu sezone prepričljivo najboljša strelka 1.B rokometne lige. Njena učinkovitost, predvsem pa dobre igre niso ostale neopažene pri ostalih klubih, tako da je Teja konec sezone prestopila v RK Burja iz Škofij, takrat novemu članu 1.A rokometne lige. Od mlajših kategorij smo v zahodni skupini tekmovanja mladih tekmovali še s kadetinjami in mlajšimi deklicami B. V tem letu smo prekinili tudi že skoraj ustaljeno prakso udeležbe na dveh mednarodnih turnirjih, katero smo prakticirali v zadnjih letih. Predvsem zaradi finančnih razlogov smo se namreč odpravili samo na en turnir in sicer smo se z ekipama letnikov 1992/93 in 1998/99 konec junija 2009 že šesto leto zapored udeležili mednarodnega turnirja v Matuljih.

Kljub kadrovskim težavam (kar nekaj deklet je po končani sezoni 2008/09 končalo z aktivnim igranjem rokometa) smo tudi v sezoni 2009/10 za tekmovanje v 1.B rokometni ligi prijavili člansko ekipo. Številčno oslabljeno ekipo smo popolnili s petimi igralkami, posojenimi iz Rokometnega kluba Burja iz Škofij, katere so po svojih močeh pomagale, da smo sezono uspešno odigrali do konca. Razen članske ekipe smo za tekmovanje prijavili tudi ekipi mlajših deklic A in B, sestavljeni izključno iz igralk okoliških osnovnih šol in kateri sta tudi uspešno nastopali v tekmovanju mladih. Ekipa deklic rojenih 1999 in mlajših se je v letu 2010 udeležila tudi treh turnirjev (prvi januarja, zadnji junija 2010) v organizaciji ŠD Komet, katerih skupne zmagovalke so prepričljivo postale prav naše igralke.

MD turnir Šempeter 7.JPG

V septembru 2009 smo organizirali mednarodni rokometni turnir za deklice rojene 1998 in mlajše, katerega so se poleg naših deklet udeležele še ekipe RK Matulji 2001 iz Hrvaške, RK Zvezda iz Logatca in DRŠ Vrhnika.

Več slik s turnirja

 

 

Konec marca 2010 pa smo se dvema ekipama mlajših deklic 1997/98 ter 1999 in mlajših drugič udeležili mednarodnega turnirja v madžarskem mestu Gyor.

Gyor 2010_008.JPG

Gyor 2010_012.jpg

Več slik s turnirja

Obenem pa smo v tej sezoni tudi prekinili tradicijo udeležbe na vsakoletnem junijskem turnirju v Matuljih na Hrvaškem.

Sezona 2010/11 je RK Šempeter-Vrtojba prinesla največji uspeh doslej. Dekleta so tekmovala v štirih selekcijah: mlajše deklice B (letnik 1999 in mlajše), mlajše deklice A (letnik 1998 in mlajše), starejše deklice (letnik 1996, 1997 in mlajše) ter mladinke (letnik 1995 in mlajše).

Največja uspeha sta dosegli mlajši selekciji, ki sta na finalu državnega prvenstva osvojili dve 2. mesti. Poleg naslova vice-prvakinj Slovenije, pa sta prav mlajši selekciji osvojili tudi 1. mesto na mednarodnem turnirju v Novem Sadu.

Ob izjemnih uspehih mlajših deklic A in B pa seveda ne gre zanemariti več kot solidnih uvrstitev starejših deklic in mladink, ki so v svoji ligi dosegle 7. oziroma 5. mesto.

Sezona 2011/12 je kljub izjemnem uspehu v prejšnji sezoni prinesla še boljše rezultate. Dekleta so tekmovala v dveh kategorijah: mlajše deklice A in starejše deklice A.

Mlajše deklice so v zahodni ligi ostale neporažene in se uvrstile na finale državnega prvenstva, kjer so prvič v zgodovini kluba postale DRŽAVNE PRVAKINJE.

Starejše deklice so v zahodni ligi osvojile odlično 2. mesto in se prebile med šest najboljših ekip v državi. Po razigravanju so osvojile šesto mesto, kar je njihov daleč največji uspeh doslej.

V tekmovalni sezoni 2013/2014 so naše ekipe zasedle naslednje uvrstitve:

Kadetinje so v zahodni skupini zasedle 3. mesto, na zaključnem turnirju pa so osvojile končno 12. mesto. Starejše deklice A so v zahodni skupini zasedle 1. mesto, na koncu so osvojile skupno 9. mesto. Mlajše deklice A so v zahodni skupini zasedle 8. mesto.

V tekmovalni sezoni 2014/2015 so naše ekipe zasedle naslednje uvrstitve:

Kadetinje so v zahodni skupini zasedle 6. mesto. Mlajše deklice A so v zahodni skupini zasedle 6. mesto.

Mlajše deklice B so v zahodni skupini zasedle 3. mesto. Mlajše deklice C so v zahodni skupini zasedle 4. mesto.

V sezoni 2015/2016 so dekleta tekmovala v petih kategorijah - mlajše deklice C, mlajše deklice B, mlajše deklice A, starejše deklice A in mladinke.

Mladinke so na koncu zasedle 7. mesto na zahodu, starejše deklice A 5. mesto na zahodu, mlajše deklice A in B pa 3. mesto na zahodu.

Na zaključnem turnirju za končne razvrstitve so ob koncu sezone starejše deklice A zasedle 12. mesto v državi, mlajše deklice A 9. mesto, mlajše deklice B pa so zaključni turnir zmagale in bile v skupni razvrstitvi 7.

V sezoni 2016/2017 so dekleta tekmovala v štirih kategorijah - mlajše deklice B, mlajše deklice A, starejše deklice A in mladinke.

Mladinke so na koncu zasedle 7. mesto na zahodu, starejše deklice A 5. mesto na zahodu, mlajše deklice A in B pa 3. mesto na zahodu.

Po zaključnem turnirju za končne razvrstitve so na koncu starejše deklice A zasedle 12. mesto v državi, mlajše deklice A 11. mesto, mlajše deklice B pa so na zaključnem turnirju zmagale in bile v skupni razvrstitvi sedme.

Junija 2017 so dekleta barve kluba zastopale tudi na turnirju v Matuljah.

Nastopile so v treh kategorijah in v vseh stopile na zmagovalni oder. Najmlajše deklice, rojene leta 2008, so dosegle 1. mesto, dekleta, rojena leta 2006 in 2004 pa 3. mesto.

V sezoni 2017/2018 so dekleta tekmovala v petih kategorijah. Mlajše deklice B (dekleta, rojena 2006) so na koncu zasedle 14. mesto, mlajše deklice A (dekleta, rojena 2005) 5. mesto, starejše deklice B (dekleta, rojena 2004) 11. mesto, kadetinje (dekleta, rojena 2003) 17. mesto, članice 1. B 5. mesto. Naše ekipe so v tekmovalni sezoni 2017/2018 odigrale več kot 100 prvenstvenih tekem. Za konec sezone, v terminu 28. 6. - 1. 7. 2018 so se dekleta letnika 2004 in 2005 ponovno udeležila rokometnega turnirja v hrvaških Matuljah.

SUMMER SPECIAL

Dolor donec sagittis sapien. Ante aptent feugiat adipisicing. Duis interdum sed arcu et nullam eu.

PRIDRUŽI SE

NAŠI EKIPI

ROKOMET

IGRAMO


Rokometni klub Šempeter-Vrtojba
Trg Ivana Roba 4
5290 Šempeter pri Gorici

TRR (Banka Koper):
SI56 1010 0003 6499 446

Davčna številka: 96876301
Matična številka: 1506218000
DDV zavezanec): Ne

Rokometni klub

Rokometni klub


Šempeter-Vrtojba